higashi 11 maja 2013 o 21:47 -1 1 Dlatego, że otoczka pestki nie rozpuszcza się w żołądku. "gorzki w smaku związek o nazwie amigdalina. Ten paskudny związek rozkłada się w organizmie między innymi na cyjanowodór," źródło: http://duuff.com/jablka-nasiona-zawieraja/ & https://groups.google.com/d/msg/pl.sci.chemia/kPe3OCtBgzo/kSDnXkbL5PsJ Już nie, ale w toksykologii z lat 80/90 także jest o tym wspomniane Odpowiedz
Bzdura. Zjadam codziennie 30.
OdpowiedzDlatego, że otoczka pestki nie rozpuszcza się w żołądku. "gorzki w smaku związek o nazwie amigdalina. Ten paskudny związek rozkłada się w organizmie między innymi na cyjanowodór," źródło: http://duuff.com/jablka-nasiona-zawieraja/ & https://groups.google.com/d/msg/pl.sci.chemia/kPe3OCtBgzo/kSDnXkbL5PsJ Już nie, ale w toksykologii z lat 80/90 także jest o tym wspomniane
Odpowiedz