To nie podgrzewacz do ryżu, tylko garnek do gotowania ryżu (zresztą okazał się być bardzo zawodny). W Japonii w latach 40tych brakowało wszystkiego, gdyż gospodarka była nastawiona na produkcję dla wojska, a kraj był pod okupacją USA. Prawie każdy dział produkcji podlegał licencjonowaniu przez władze okupacyjne, z wyjątkiem narzędzi z drewna (uznano, że drewno nie będzie mogło być wykorzystywane jako broń). To drewniane "wiaderko" miało w swojej spodniej części zamontowaną grzałkę, która często się przepalała z powodu nieszczelności i dostawania się wody lub pary wodnej do części elektrycznej. Jednak to było jedyne na rynku urządzenie umożliwiające szybkie przygotowanie ryżu. Ryż w Japonii to tak jak u nas swego czasu ziemniaki - podstawa piramidy żywieniowej...
To nie podgrzewacz do ryżu, tylko garnek do gotowania ryżu (zresztą okazał się być bardzo zawodny). W Japonii w latach 40tych brakowało wszystkiego, gdyż gospodarka była nastawiona na produkcję dla wojska, a kraj był pod okupacją USA. Prawie każdy dział produkcji podlegał licencjonowaniu przez władze okupacyjne, z wyjątkiem narzędzi z drewna (uznano, że drewno nie będzie mogło być wykorzystywane jako broń). To drewniane "wiaderko" miało w swojej spodniej części zamontowaną grzałkę, która często się przepalała z powodu nieszczelności i dostawania się wody lub pary wodnej do części elektrycznej. Jednak to było jedyne na rynku urządzenie umożliwiające szybkie przygotowanie ryżu. Ryż w Japonii to tak jak u nas swego czasu ziemniaki - podstawa piramidy żywieniowej...
Odpowiedz