@matleyoshka:
Ciemniejszy kolor bardziej pochłania promienie słoneczne, przez co butelka mocniej się nagrzewa. To nie wysoka temperatura odpowiada jednak za wspomniany proces chemiczny psujący piwo, lecz światło o odpowiednich długościach fali. To szkodliwe światło jest właśnie pochłaniane przez ciemne szkło, przez co nie "szaleje" w środku butelki.
Odpowiedz
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
30 września 2014 o 14:52
Cześć, tutaj Tomek Kopyra z blogu blog kopyra com ;D
OdpowiedzAle ciemniejszy kolor bardzie przyciąga słońce więc piwo się nagrzewa. Mogę się mylić! :)
Odpowiedz@matleyoshka: Ciemniejszy kolor bardziej pochłania promienie słoneczne, przez co butelka mocniej się nagrzewa. To nie wysoka temperatura odpowiada jednak za wspomniany proces chemiczny psujący piwo, lecz światło o odpowiednich długościach fali. To szkodliwe światło jest właśnie pochłaniane przez ciemne szkło, przez co nie "szaleje" w środku butelki.
OdpowiedzZmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 30 września 2014 o 14:52