Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

faktopedia.pl

Pokaż menu
Szukaj

Brązowe butelki w piwowarstwie stosuje się nie tylko ze względów estetycznych,

by cenot
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar Gubert
0 0

Cześć, tutaj Tomek Kopyra z blogu blog kopyra com ;D

Odpowiedz
avatar matleyoshka
0 0

Ale ciemniejszy kolor bardzie przyciąga słońce więc piwo się nagrzewa. Mogę się mylić! :)

Odpowiedz
avatar KB1
0 0

@matleyoshka: Ciemniejszy kolor bardziej pochłania promienie słoneczne, przez co butelka mocniej się nagrzewa. To nie wysoka temperatura odpowiada jednak za wspomniany proces chemiczny psujący piwo, lecz światło o odpowiednich długościach fali. To szkodliwe światło jest właśnie pochłaniane przez ciemne szkło, przez co nie "szaleje" w środku butelki.

Odpowiedz

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 30 września 2014 o 14:52

Udostępnij