Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

faktopedia.pl

Pokaż menu
Szukaj

W regionach gdzie nie spożywa się mleka i produktów mlecznych trądzik młodzieńczy

by paweldietetyk
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar htr
1 1

a widział kto w ogóle młodego murzyna z trądzikiem? (nie ważne czy w ugandzie czy w los andżeles)

Odpowiedz
avatar paweldietetyk
0 0

@htr: Nie mowa tylko o murzynach?

Odpowiedz
avatar demian32
0 0

To nie jest do końca prawdą. To czy ktoś spożywa mleko czy tez nie, nie ma większego znaczenie w przypadku występowania trądziku. Teorie naukowców są różne jedni mówią że zaostrzenie trądziku spowodowane jest spożywaniem dużej ilości przetworzonego jedzenia o wysokim wskaźniku glikemicnym. Zauważono że eskimosi na przykład w ogóle nie mieli problemów z cerą. Drudzy twierdzą że jedzenie nie przyczynia się do powstawania trądziku. Jest to uwarunkowane dużą pracą gruczołów łojowych przede wszystkim i podatnością na trądzik. Bardziej niż mleko czy alkohol stawiałbym na klimat. Zauważmy że ludność zyjąca w skrajnie ciepłym klimacie problemu tego nie ma. Z resztą na naszym przykładzie może każdy stwierdzić że np. po tygodniowym wylegiwaniu się na dużym słońcu objawy trądziku się zmniejszają.

Odpowiedz
avatar paweldietetyk
0 0

@demian32: Dużo w tym co piszesz jest prawdą gdyż na wystąpienie trądziku faktycznie wpływa znacznie insulina i hormony których metabolizm jest zaburzony gdy dojdzie do jej wahań w krwi np. poprzez spożywanie produktów wysokoglikemicznych. Podnoszą one insulinę, mleko też to czyni. Współcześnie trądzik jest diagnozowany u tak dużej liczby ludzi młodych oraz dorosłych że ciężko mówić tutaj jedynie o wpływie klimatu. Osoba biała w Polsce prawidłową dietą też może wyleczyć się z trądziku.

Odpowiedz
Udostępnij