Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

faktopedia.pl

Pokaż menu
Szukaj

W temperaturze wrzenia ciężar wody spada o 40 % w stosunku do temperatury

by adamg666
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar isildur10
0 0

Nie do końca rozumiem, podana w źródle tabela podaje wartości aż do 200'C, jednocześnie pomijając ciśnienie. Nie mam wątpliwości, że wartość jest podana dla cieczy, ponieważ gaz ma wielokrotnie mniejszą gęstość. Czyli wyniki podane są dla podwyższonego ciśnienia? Jeśli nie, to dlaczego wspomniana przeze mnie tabela mieści w sobie wode o temp 200'C, skoro taka w warunkach normalnych nie występuje w postaci cieczy? Aha i skąd wynika ta zmiana gęstości przy akurat 100 stopniach, z tego, że ową wodę w stanie wrzenia ważymy razem z wydzielającą się w danym momencie parą wodną (cały czas zakładam, że tabela ze źródła zawiera dane podane dla cieczy). Proszę jakiegoś eksperta o wyjaśnienie, o ile zrozumiał coś z mojej wypowiedzi, chyba, że dane są poprostu nieprawdziwe.

Odpowiedz
avatar sharpy
0 0

@Tomasz: Spoko, to wszystko prawda tylko źle to rozumiesz. 40% objętości wody stanowią wtedy bąble pary wodnej unoszącej się w górę. Normalnie w kuchennych warunkach cała objętość garnka czy czajnika nigdy nie osiągnie 100 stopni bo para wodna gwałtownie usuwa ciepło z wody, przez co objętość przez nią zajmowana wzrośnie może 20%.

Odpowiedz
Udostępnij