Indianie znali czekoladę, ale to Europejczycy zrobili z niej coś, co można wypić z przyjemnością. Legenda głosi, że już Cortes dodał do czekolady trochę mleka (którego Indianie nie znali, bo ze wszelkim nabiałem było u nich kiepsko, zresztą ogólnie rolnicy byli z nich do dupy), bo była tak gorzka, że inaczej by się porzygał, a potem zaczęło się eksperymentowanie z cukrem i tak oto powstał tak lubiany przez nas napój. Ale "Jamajczykom" (zwłaszcza współczesnym) honory się za to na pewno nie należą.
Indianie znali czekoladę, ale to Europejczycy zrobili z niej coś, co można wypić z przyjemnością. Legenda głosi, że już Cortes dodał do czekolady trochę mleka (którego Indianie nie znali, bo ze wszelkim nabiałem było u nich kiepsko, zresztą ogólnie rolnicy byli z nich do dupy), bo była tak gorzka, że inaczej by się porzygał, a potem zaczęło się eksperymentowanie z cukrem i tak oto powstał tak lubiany przez nas napój. Ale "Jamajczykom" (zwłaszcza współczesnym) honory się za to na pewno nie należą.
Odpowiedz