Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

faktopedia.pl

Pokaż menu
Szukaj

Naukowcy znaleźli sposób na "odgotowanie" jajka.

by Mudzina
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar ZiZaG
1 3

Info? Źródło?

Odpowiedz
avatar spioro
0 0

Tłumaczenie artykułu źródłowego: Naukowcy wymyślili sposób na zrobienie czegoś, co wydaje się niemożliwe: odgotowali jajko. Choć może to zabrzmieć dziwnie, wyczyn ten nie sprzeciwia się podstawowym prawom nauki. Kiedy gotujesz jajko, białka rozwijają się i odświeżają w bardziej splątaną, nieuporządkowaną formę. Ale w nowym badaniu grupa badaczy znalazła sposób na rozerwanie białek w gotowanych białkach i pozwolili im na powrót do pierwotnego kształtu. Odkrycie to może dramatycznie zmniejszyć koszty leczenia nowotworów i produkcji żywności - poinformowali naukowcy (27 stycznia) w czasopiśmie ChemBioChem. [Nauka, którą możesz zjeść: 10 rzeczy, których nie wiedziałeś o jedzeniu] "Tak, wymyśliliśmy sposób na odgotowanie jaj kurzych" - powiedział współautor badania, Gregory Weiss, biochemik z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine. W swoim eksperymencie Weiss i jego koledzy zaczęli od jaja kurzego, gotowanego przez 20 minut w temperaturze 194 stopni Fahrenheita (90 stopni Celsjusza), aż jego białka stały się splątanymi kępami. Następnie dodali substancję, która zjadła białko jaja, skutecznie je upłynniając. Następnie użyli maszyny zwanej urządzeniem do wirowania płynów, zaprojektowanej przez kolegów Weissa z Flinders University w Australii, która wykorzystywała siły ścinające w cienkich, mikroprzepływowych foliach do kształtowania białek białka jaja z powrotem w ich niezwiązaną postać. Fizycy często używają jajek do gotowania jako metafory, aby wyjaśnić drugą zasadę termodynamiki, która stwierdza, że stopień zaburzenia lub entropia w systemie wszechświata zawsze będzie wzrastać. Na przykład, po wymieszaniu się jajka, zasadniczo niemożliwe jest oddzielenie żółtka od białka jaja, ponieważ przechodziłoby ono od stanu mniej uporządkowanego do bardziej uporządkowanego. Na pierwszy rzut oka eksperyment Weissa może wydawać się sprzeczny z tym prawem, ponieważ jajo nieugotowane jest bardziej uporządkowane niż gotowane, więc entropia powinna maleć. W rzeczywistości, proces rozpakowywania jaja powoduje entropię w postaci ciepła, kompensując spadek entropii - powiedział Gregory Weiss Live Science. Więc entropia wszechświata wciąż rośnie. Pomijając fizykę, technika „odgotowania” może być użyteczna w wielu zastosowaniach farmaceutycznych i biomedycznych, stwierdzili naukowcy. Białka często "fałdują" się w bezużyteczne kształty, gdy są formowane, ale jeśli naukowcy mogliby ponownie je z powrotem „rozfałdować”, mogłoby to zaoszczędzić pieniądze na rozwój leków. Tradycyjne metody odzyskiwania nieprawidłowo sfałdowanych białek są kosztowne i czasochłonne, twierdzi Weiss. Dla kontrastu jego technika „odgotowania” trwa zaledwie kilka minut - tysiące razy szybciej niż to było możliwe wcześniej. Na przykład firmy farmaceutyczne często wytwarzają przeciwciała przeciw nowotworowi w drogich komórkach jajnika chomika, ponieważ często nie tworzą nieprawidłowo sfałdowanych białek. Gdyby zamiast tego firmy te mogły wykorzystywać białka z tańszych drożdży lub komórek E. coli, mogłyby uczynić terapie przeciwnowotworowe bardziej przystępnymi - stwierdzili naukowcy. Jednak branża medyczna nie jest jedyną, która może czerpać korzyści z odkryć. Producenci sera i inne gałęzie przemysłu również mogliby czerpać korzyści z techniki „odgotowania”, stwierdzili naukowcy. UC Irvine złożyła wniosek o patent i współpracuje z potencjalnymi partnerami handlowymi.

Odpowiedz
Udostępnij