Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation

faktopedia.pl

Pokaż menu
Szukaj

Tuńczyk pospolity dysponuje taką siłą, że w trakcie olbrzymiego, długotrwałego...

by cenot
Zobacz następny
Dodaj nowy komentarz
avatar ZenonGranatnik
2 2

Kiedyś tak myślano, teraz już wiadomo, że chodzi raczej o źle odżywione tuńczyki podczas migracji i po tarle. To samo dzieje się zresztą nawet u sardynek, które przecież nie wytwarzają w mięśniach tak wysokiej temperatury jak tuńczyki. Podobnie jest czasem w przypadku wołowiny - jeśli zwierzę jest niedożywione i zmęczy się i/lub stresuje tuż przed śmiercią, to pH mięsa jest za wysokie, co prowadzi do szybkiej degeneracji tkanki (nie zostają w mięśniach żadne zapasy glikogenu, który przechodzi później w kwas mlekowy, który obniża pH i zapobiega temu zjawisku).

Odpowiedz
avatar vanqyard
0 0

@ZenonGranatnik: to chyba najmądrzejszy komentarz na tej stronie

Odpowiedz
Udostępnij