Wypadałoby napisać, że piwo było w ten sposób wykorzystywane przez setki lat w całej Europie. Powodem było - skrótowo mówiąc - skażenie wody "pitnej" więc napoje przefermentowane zawierały znacznie mniej drobnoustrojów wywołujących masowe choroby, epidemie czy zgony.
W czasach Jezusa i w tamtym regionie zupełnie zwyczajnym napojem było - analogicznie - wino.
Oczywiście nie zapominajmy, że tamto i piwo, i wino miało zdecydowanie mniejsze stężenie alkoholu niż współcześnie.
Wypadałoby napisać, że piwo było w ten sposób wykorzystywane przez setki lat w całej Europie. Powodem było - skrótowo mówiąc - skażenie wody "pitnej" więc napoje przefermentowane zawierały znacznie mniej drobnoustrojów wywołujących masowe choroby, epidemie czy zgony. W czasach Jezusa i w tamtym regionie zupełnie zwyczajnym napojem było - analogicznie - wino. Oczywiście nie zapominajmy, że tamto i piwo, i wino miało zdecydowanie mniejsze stężenie alkoholu niż współcześnie.
Odpowiedz